Ons assortiment
GEHOORBESCHERMING terug

Blootstelling aan te veel lawaai kan grote gevolgen hebben voor uw werknemers, het brengt onomkeerbare gehoorschade met zich mee en voorkomen is dan ook het enige verweer. Net daarom werden gehoorbeschermingsmiddelen ontwikkeld, die het té hoge geluidsniveau afzwakken naar veiligere waarden. Bij de selectie van het gamma van Vandeputte Safety heeft men naast de van kracht zijnde wettelijke normen, ook rekening gehouden met maatstaven als comfort, gebruiksgemak en een optimale veiligheid.

Dit vertaalt zich in een evenwichtig portfolio waarin zowel gehoorbescherming op maat als oorproppen, -doppen en geavanceerde communicatie-oorkappen een plaats hebben. Neem de grootste lawaaiveroorzakers weg uit de werkomgeving. Zorg voor een aangepaste gehoorbescherming naargelang werkomstandigheden en voor voldoende comfort.

Belangrijke selectiecriteria bij uw keuze in gehoorbescherming zijn de geluidsdruk, de blootstellingsduur en de geluidsfrequentie. Indien u zich verzekert van de juiste informatie, kan u op basis van de correcte waarden een geschikt PBM selecteren.

DOCUMENTATIE NORTH SAFETY GEHOORBESCHERMING 2011


 

DIVERSE GROEPEN:

OORDOPJES (wegwerp)
Oorpropjes zijn de klassieke manier om het gehoor te beschermen tegen lawaai. Ze zijn schuimgevormd, zetten uit en passen zich zo aan aan ieders gehoorgang. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende demping van laag tot zeer hoog. 

OORDOPJES (herbruikbaar)
U bent op zoek naar een hygiënische oplossing en bovendien herbruikbaar. Oordopjes zijn voorzien van lamellen die dankzij hun voorgevormd design alle drukverschillen wegnemen zonder een afgesloten gevoel te creëren.Deze zijn verkrijgbaar in de gangbare vormen met of zonder koordje, traceerbaar indien nodig.

GEHOORBEUGELS
Gehoorbeugels zijn een gemakkelijke oplossing voor werknemers die overwegend in niet lawaaigevoelige zones werken, maar af en toe gehoorbescherming nodig hebben bij een kortstondige blootstelling aan lawaai. Gehoorbeugels zijn gemakkelijk in gebruik, hebben vervangbare dopjes en kunnen in vele gevallen zowel onder de kin als in de nek worden gedragen

GEHOORKAPPEN
Passief of actief, radio of communicatie, gehoorkappen zijn er voor elke werksituatie. Actieve gehoorkappen zorgen ervoor dat de werknemer niet geheel wordt afgesloten van de werkplek en op een duidelijke manier kan communiceren. Radio gehoorkappen kunnen het werk dan weer een stuk aangenamer maken.Samen met onze gespecialiseerde partner North bieden wij u een professionele service aan. Bij complexe werkomgevingen komen wij ter plaatse de situatie bekijken en inschatten

TOEBEHOREN EN ONDERDELEN
Bent u op zoek naar toebehoren voor gehoorbescherming, dan vindt u onder deze rubriek adapters, dispensers en een heleboel andere zaken die met gehoorbescherming te maken hebben.

Vervangoordopjes, evenals hygiënekits of andere onderdelen van gehoorkappen, vindt u onder deze rubriek.

 


Veel gestelde vragen :

Wat is lawaaidoofheid?
Wanneer moet een werknemer gehoorbescherming dragen?
Wat betekent "demping"?
Waar staan de waarden H, M, L voor?
Wat betekent SNR?
Met welke geluidsbelasting houd ik rekening in mijn werksituatie?
Wat zijn de verschillende normen voor de verschillende types oorbescherming?
Waarom metingen in DB(a)?
Waarom otoplastieken?
Hoe breng ik oorproppen aan?
Hoe onderhoud ik otoplastieken?
Hoe onderhoud ik oorkappen?
Wat is de invloed van het dragen van een bril op gehoorbescherming?

 

RISICO'S:

  • Gehoorschade door overdaad aan lawaai (industrie, mensenmassa's, discotheken, I-pods, concerten, verkeer)
  • Psychologische trauma's die gepaard gaan met tinitus
  • Isolement & werkloosheid door slecht functioneren.
  • Het niet altijd even veilig reageren in omgevingen met alarmsignalen

 

Wat is lawaaidoofheid?
Lawaaidoofheid is een aandoening van de zintuighaartjes in het slakkenhuis van het oor. Extreme trillingen van het trommelvlies en de middenoorbeentjes, veroorzaakt door geluid, kunnen deze zintuighaartjes onomkeerbaar vervormen waardoor lawaaidoofheid ontstaat. Lawaaidoofheid is een sluipend kwaad, met als typische symptomen het niet kunnen volgen van gesprekken in lawaaierige omgevingen, en het continue ervaren van fluittonen en geruis in het oor.Wanneer moet een werknemer gehoorbescherming dragen?

 


De werkgever is verplicht gehoorbescherming ter beschikking te stellen vanaf 80 dB(A), de werknemer is niet wettelijk verplicht deze te dragen indien het geluidsniveau onder de 85 dB(A) ligt. Vanaf 85 dB(A) is het wel verplicht gehoorbescherming te dragen. Werknemers dienen van hun werkgever duidelijke instructies te krijgen over hoe de gehoorbescherming moet worden gedragen. Werkgevers kunnen hun werknemers aanspreken over het niet dragen van gehoorbescherming.Wat betekent "demping"?

 


Demping is het verschil tussen het geluidsniveau met gehoorbeschermer en zonder. Met andere woorden, het is de mate waarin het geluidsniveau wordt verminderd bij het dragen van gehoorbescherming.Waar staan de waarden H, M, L voor?

 


Het dempingsniveau wordt weergegeven dmv de letters H (voor hoge frequenties), M (voor matige frequenties), L (voor lage frequenties). Het wordt weergegeven door het soort demping (H,M,L) plus de waarde.

H - hoge frequenties: 1.000 Hz tot en met 8.000 Hz
M - midden frequenties: 250 Hz tot en met 1.000 Hz
L - lage frequenties: 0 Hz tot en met 250 HzWat betekent SNR?

 


Simplified Noise Rating. Deze waarde geeft de gemiddelde waarde weer doorheen het geluidsspectrum. Indien men specifiek met hoge, midden of lage frequenties werkt, kan men best uitgaan van de specifieke H-M-L waarden. De SNR waarde is namelijk een ongenuanceerd gemiddelde.Met welke geluidsbelasting houd ik rekening in mijn werksituatie?

 


Enkele voorbeelden...
 - slijpen: 95-105 dB (A)
 - snijbranden: 85-90 dB (A)
 - electrode lassen: 85 dB (A)
 - MIG-lassen: 85-90 dB (A)
 - zaagbank hout: 88-92 dB (A)
 - afkortzaag: 85-92 dB (A)
 - freesbank: 75-80 dB (A)
 - startend vliegtuig: 120 dB (A)
 - geweerschot van dichtbij: 130 dB (A)Wat zijn de verschillende normen voor de verschillende types oorbescherming?

 


EN 352 - 1 : Oorkappen
EN 352 - 2 : Oorproppen
EN 352 - 3 : Oorkappen combihelmen
EN 352 - 4 : Niveauafhankelijke oorkappen
EN 352 - 5 : Actieve oorkappen
EN 352 - 6 : Oorkappen met audio-communicatie
EN 352 - 7 : Niveauafhankelijke oorproppen

Waarom metingen in DB(a)?
De reden dat de dB(A) in plaats van een gewone decibel bij geluidmetingen en geluidberekeningen wordt toegepast heeft te maken met de gevoeligheid van het menselijk oor, die voor de verschillende frequenties van het geluid niet gelijk is.

In de figuur hieronder is deze weging weergegeven. Bij 1000 Hz wordt geen correctie uitgevoerd, de weging is daar 0 dB. Bij 10 Hz (helemaal links in de grafiek) bedraagt de weging -70 dB. Dat betekent dat een mens een toon van 10 Hz veel zachter hoort dan een toon van 1000 Hz met dezelfde fysische geluidssterkte, namelijk 70 dB zachter. Mensen zijn dan ook bijna doof voor zulke lage tonen.

 
Waarom otoplastieken?

 Voordelen
- op maat gemaakt en digitale productie
- lange levensduur
- relatief goedkoop in gebruik
- discreter dan om het even welke andere gehoorbescherming
- demping instelbaar naar behoefte = omgevingsgeluid beter waarneembaar
- inbrengen makkelijker omwille van drukvereffeningskanaaltje
- communicatietechnieken vinden hun intrede
- effectieve demping/werking controleerbaar dankzij lektest
- zeer comfortabel, mits goed aangemeten en vervaardigd
- gebruikers beweren dat ze in de loop der jaren niet meer merken dat ze ze dragen
  een opmerking die over andere gehoorbeschermers niet gauw zal worden gemaakt.

Nadelen
 - niet zomaar te bestellen maar persoonlijk "one by one" aan te meten
 - relatief hoge aanschafprijsHoe breng ik oorproppen aan?Hoe onderhoud ik otoplastieken?
Er werd een speciale reinigingset ontwikkeld, met name de "Smart clean set".
Deze bevat de Smart Box, een soort beker handig in gebruik, een schuimpje dat geschikt is voor de wekelijkse reiniging, en de Smart tabs, een bruistablet voor een extra grondige, maandelijkse reiniging. 

Hoe onderhoud ik oorkappen?
Reinig de kussens met warm zeepwater en spoel ze vervolgens goed uit. Let op: gebruik nooit alcohol of oplosmiddelen!
Kussens moeten ongeveer tweemaal per jaar vervangen worden, en sowieso wanneer ze stijf worden, gebarsten zijn of niet goed meer afdichten. Breng geen veranderingen in of aan de gehoorkappen aan en rek of vervorm de hoofdbeugel niet, omdat daardoor de effectiviteit van de oorkappen kan verminderenWat is de invloed van het dragen van een bril op gehoorbescherming?

 

Het dragen van een veiligheidsbril beïnvloedt het dempingsniveau, bij het dragen van gehoorkappen! Het enige waar het verschil kan gemaakt worden is de dikte van de oorveren & de aansluiting aan het hoofd. Tracht hier ook te kiezen voor een gehoorkap met zachte kussentjes teneinde de "geluidslek" zo klein mogelijk te houden.

MOCHT U NOG VRAGEN HEBBEN KLIK DAN HIER !!!! 

 


terug

 
webdesign by
© 2009 - www.mediprof.be